“Kendimi nasıl geliştirebilirim?” sorusuyla o kadar çok muhatap oluyorum ki… Öğrencisinden çalışanına, yeni girişimcisinden iş adamlarına kadar pek çok kişi aynı sorunun cevabını arıyor… “Kendimi nasıl geliştirebilirim?”
En çok da iş adamları, patronlar ve yöneticiler “Çalışanlarımın kabiliyetlerini / yetkinliklerini nasıl ortaya çıkarabilirim ve geliştirebilirim? arayışındalar. Çünkü her alanda rekabet artıyor. Farklılaşmak ve diğerlerinden bir adım da olsa önde olmak için kişiler ve kurumlar daha iyi ne yapabilirim sorusuna cevaplar arıyor. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin insanların kabiliyetlerini / yetkinliklerini geliştirmesi hala önemli.
İnsanların kabiliyetleri / yetkinlikleri geliştikçe daha güzel işler yaparlar. Sosyal hayattan tutunda iş hayatına kadar birçok alanda daha başarılı olurlar. Daha güzel sonuçlar elde ederler. İlişkiler anlamında, kazanç anlamında ve yaşam kalitesi anlamında kendilerini daha iyi hissederler. Bu nedenle bilinçli insanlar ve kurumlar sürekli olarak kendilerini geliştirmeleri gerektiğinin farkında. İşletmelerin verimliğinin ve karlılığının buna bağlı olduğunu bilenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ancak bu gelişimin nasıl olması gerektiği konusunda her kafadan bir ses çıkıyor. Kendini akışa bırakmayanların en doğru yöntemleri öğrenme çabası devam ediyor.
Herkesin kafasında gerek kendini gerekse kurumunu geliştirmek için hazırladığı bir başarı reçetesi var aslında. Fakat bu reçetenin ne kadar fayda sağlayacağını görebilmek için deneme yanılma dediğimiz uzun bir sürecin maliyetine de katlanmak zorunda kalıyorlar. Oysa patron ve yöneticilerin, personellerini geliştirmek için ne yapacaklarını kısa sürede ortaya koyan çok etkili yöntemler var. Ve bu yöntemler çok da karmaşık değil, ama zihinlerimiz karmaşık süreçlerle iş yapmaya o kadar alışıyor ki bir süre sonra basit yöntemler sanki çok karışıkmış gibi gelmeye başlıyor.
Basit yöntem dediğim de şu aslında. Mevzu mevcut durumdan daha iyi olmaksa eğer, öncelikle mevcut durumda kişisel veya kurumsal olarak nasılım? sorusuna cevap aramak gerekiyor. Daha sonrasında varmamız gereken noktanın ne olmasını gerektiğini ortaya koyup bugün ile yarın arasında neye yatırım yapmamız gerektiğini doğru tespit etmemiz gerekiyor. Bu durum iş süreçlerini geliştirmek için de böyle iş süreçlerini sürdüren personellerinizin gelişimi için de böyle.
Örneğin siz bir patron veya yönetici olarak satış departmanında istihdam ettiğiniz personellerinizden yüksek satış becerisi, müşteri odaklı yaklaşım, ikna becerisi gibi yetkinlikler bekliyorsunuz. Ancak işler bir türlü beklediğiniz gibi olmuyor. Bu durumda yapmanız gereken her bir personelinizin satış yetkinliklerini analiz etmek olacaktır. Acaba iyi bir satış personelinde hangi kabiliyetler / yetkinlikler olması gerekiyor ve benim personellerimde bu yetkinlikler ne durumda? sorusuna cevap bulduğunuzda sorunları nasıl çözeceğinizi de keşfetmiş olacaksınızdır zaten.
Aynı şekilde kurumunuzda çalışan tüm personellerin kendi işleri ile ilgili hangi yetkinliklere sahip olması gerektiğini ortaya koyduğunuzda, personellerinizin bu yetkinliklerde ne durumda olduğunu öğrendiğinizde ve çıkan sonuçlara göre doğru eğitim yatırımları yaptığınızda kurum verimliğini ve karlılığı artırmaya başlamış olacaksınız.
Tüm çalışanlarınıza yetkinlik analizi testi yaparak kimler hangi yetkinlikte zayıfsa o kişilere yapacağınız doğru eğitim yatırımları ile hem onların kendilerini daha iyi hissetmelerine ve başarılı olmalarına sebep olacaksınız hem de iş süreçlerinizin kalitesini artırmış olacaksınız.
Burada kritik şey şu “ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz/geliştiremezsiniz.” Eğer doğru ve etkili yöntemlerle ölçümler yapabilir ve öncelikli yetkinlikleri geliştirmeye odaklanırsanız kurumsal verimliliği ve karlılığı daha kısa sürede artırmayı başarabilirsiniz.
Son olarak şunu söylemek isterim ki; “insanlar gelişir süreçler gelişir, süreçler gelişir kurumlar gelişir.”