fbpx

Meslek Seçmek Hayat Biçimi Seçmektir

Anne ve babalar, çocuklarının hayatlarını kurtarmak için ömürlerini veriyorlar.

Sizde bir anne veya baba olarak çocuğunuz için ciddi uğraş veriyorsunuz. Uğraşlarınızın boşa gitmemesi için bu yazıyı dikkatle okumanızı ve çocuğunuz geleceği için üzerinde biraz düşünmenizi isterim.

Meslek seçmek, hayat biçimi seçmektir.

Meslek seçmek, hayatının üçte birini geçireceğin çalışma ortamını seçmektir.

Meslek seçmek, seni mutlu edecek veya etmeyecek yaşamı seçmektir.

Meslek seçimi, huzurlu veya huzursuz bir sabaha uyanmayı seçmektir.

Meslek seçimi, bazen eşinle tanışacağın ortamı seçmektir.

Meslek seçimi, kazancını, sosyal statünü ve topluma katacağın değeri seçmektir.

Meslek seçimine bu açıdan bakabilirsek ne kadar önemli olduğunu daha net anlayabiliriz.

Ancak gelin görün ki, çoğu kişi meslek seçerken bu kadar derin manalar ifade ettiğini fark etmeden ve yanlış yöntemlerle meslek seçimi yapıyor. Ve yıllar sonra iş hayatına atılınca anlamaya başlıyor bu gerçeği.

Amatörce yapılan meslek seçim sürecinin bedelini çok ağır ödeyen bir ülkede yaşadığımız gerçeğini bir türlü göremiyoruz. Çoğu insan, kişiliğine uygun işlerde çalışmadığı için şevkle işine sarılamıyor. İşinde ve özel hayatında mutlu olamıyor.

Her insanın kendisine has bir potansiyeli var ve bu potansiyelin bir şekilde performansa dönüşerek o insanı daha mutlu ve başarılı birine dönüştürmesi gerekiyor. Ancak potansiyelle performans arasında çok ciddi parazitler var. Bu parazitlerin en büyüğünü, yeterli rehberlik hizmetlerinin sağlanamaması ve ailelerin çocuklarını yara bandı gibi kullanmaya çalışmaları besliyor.

HER ÇOCUĞUN İLGİ, YETENEK VE KİŞİLİĞİ FARKLI

Ebeveynler, çocuklarını yara bandı olarak kullanıp, olmak isteyipte olamadıkları insanlara dönüştürmeye çalışıyorlar. Örneğin, keşke inşaat mühendisi olsaydım diyerek geçmişten pişmanlık duyan bir ebeveyn, potansiyelini bilemediği çocuğunu kişiliğinden, ilgi ve yeteneğinden habersizce inşaat mühendisi olması için yanlış yönlendirebiliyor.

Eğitim sistemi, adil bir yarış oluşturacağım diyerek faydası tartışmalı olan sınav süzgecinden geçirdiği gençleri, kişiliklerine uygun olan ve mutlu olabilecekleri mesleklerle değil de aldıkları puanlara göre kazanabildikleri mesleklerle buluşturabiliyor.

Uzun yıllar eğitim aldıktan ve birçok sınavdan geçtikten sonra tercih ettiğimiz ve okuluna gittiğimiz meslekleri, mezuniyet sonrasında yapıp yapmayacağımızı, o mesleğin kişilik yapımıza uygun olup olmadığını, bizi mutlu edip etmeyeceğini düşünmeden seçim yapıyoruz / yaptırılıyoruz.

Geldiğimiz noktada çevremize şöyle bir bakarsak ve eldeki sayısal verileri incelersek, ülkemizdeki iş gücünün %60-70’nin okuduğu alanın dışında çalışan mutsuz insanlarla dolu olduğunu hemen fark edebiliriz. Ve bu durumun müthiş bir insan kaynağı ve zaman israfı olduğu gerçeğini de anlayabiliriz.

Tekrar etmek isterim ki, meslek seçimi hayat biçimi seçmektir ve böylesi önemli bir seçimi şansa bırakmamak gerekir.

REHBER ANNE BABA OLMAK

Çocuklarınızı doğru mesleklere yönlendirmeye, “çocuğumu ne kadar tanıyorum ve çocuğum gibi birinin yapabileceği meslekler nelerdir” sorularına cevaplar arayarak başlayabilirsiniz. Bu sorulara profesyonel cevaplar veren kitapları okuyabilir, yayımlanmış videoları izleyebilir ve bu alanda kendini yetiştirmiş kariyer danışmanları ile açılan boşluğu doldurmaya çalışabilirsiniz. 

Çocuğunuza meslek seçimi yaparken lütfen şu hususlara dikkat edin.

1. Çocuğunuzun YETENEĞİNE (kişilik/beceri) UYGUN MESLEKLERİ tespit edin. Profesyonel testler kullanın.

2. Çocuğunuzun yeteneğine uygun MESLEKLERLE İLGİLİ ARAŞTIRMA yapın. Meslek seçiminin hayati öneme sahip olduğu gerçeğini aklınızdan çıkarmadan lütfen biraz araştırmacı olun.

3. Çocuğunuzun yeteneğine uygun mesleklerden İLGİ DUYDUĞU MESLEKLERİ tespit edin. Meslekleri daha yakından tanımasını sağlayın. Çocuğunuzun bu alanda bilgi dağarcığının zayıf olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

4. Çocuğunuzun yetenek ve ilgi dairesindeki mesleklerden PİYASADA TALEP GÖRÜLENLERİ iyi analiz edin. Çocuğunuz sevdiği işi de yapsa piyasada karşılığı yoksa ileride mutlu olur ama gelir elde edemeyeceği bir mesleğe yolculuk yapabilir.

5. Bu denkleme oturan meslekler arasından AKADEMİK BAŞARIYA UYGUN MESLEKLERİ tercih listesine yazın.

6. Okul kampüsünün, okul yöneticilerinin ve okulun bulunduğu şehir ortamının da diğerleri kadar önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bunlara da dikkat etmeye çalışın.

Bu şekilde yapılmayan meslek seçiminin zaman ve emek kaybı olduğunu bilin. Çocuklarınıza yaptığınız yatırımın ve emeklerinizin boşa gitmemesi için onları doğru mesleklerle buluşturmak sizin de göreviniz.

Meslek seçimi ile piyango çekilişini birbirine karıştıran bir toplum olduğumuzu dikkate alırsanız çok iyi olur. Meslek seçiminin hayat biçimi seçmek olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Çocuklarınıza meslek dayatmanın size de onlara da faydası olmadığını bilmeniz ümidiyle…

Bunlarda ilginizi çekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir