Çocukluğundan başlayarak, çevresindeki insanlar tarafından kandırıldığının farkına varmadan yaşayan Truman’ı konu alan ve güçlü mesajlar içeren bir film Truman Show.
Truman karakterinin etrafında şekillendirilen çevre o kadar düzenli bir şekilde ayarlanmıştır ki uzun yıllar sahteliğini hiç anlayamamıştır.
Christoph’un yönettiği bu dev kurgu dünyasında, güzel ve mutlu bir hayata sahip olduğunu düşünen Truman, öldüğünü zannettiği babasını bir gün caddede gördüğü ana kadar hayatı sorgulamadan yaşar. Babasını gördüğüne emindir ancak bir anda ortaya çıkan garip insanlar babasını oradan uzaklaştırmıştır.
Süreç içerisinde çeşitli sıra dışı olaylar yaşayan Truman, bir şeylerin yolunda gitmediğini fark eder ve sahip olduğu hayatın gerçek olup olmadığını sorgulamaya başlar.
Büyük bir kurgunun içinde yer aldığından emin olduğunda, ömrünü geçirdiği ve gerçekmiş gibi yaşadığı bu sanal dünyadan çıkmak için mücadele eder ve kendisi için en doğru kararı verir.
Christoph’un Amacı Neydi?
Truman’ın içinde bulunduğu bu sanal dünyanın yöneticisi olan Christoph’un tek bir amacı vardı. Truman’ı sahnede, seyircileri de ekranda tutmaya çalışmak.
Truman sahnede kaldıkça seyirci kitlesi de ekranda kalıyor ve Truman Show’un oluşturduğu “dikkat havuzu”, şirketlerin kendi ürünlerinin reklamını yapmaları için önemli bir mecraya dönüşüyordu.
Bunun içinde Christoph, ilkel beynin zayıf noktalarına oynayarak Truman’ın algısını yönetmeye ve onu sahnede tutmaya çalışıyordu.
Truman’ın Algısını Nasıl Yönettiler?
Eğer filmi izlediyseniz, Christoph ve ekibinin Truman’ı sahnede tutmak için 5 stratejiyi yoğun olarak uyguladığı sahneleri hatırlayacaksınız.
1- MERAK DUYGUSUNU KÖRELTME
2- ÖLÜM KORKUSU
3- RIZIK KORKUSU
4- GEÇİCİ ARZULAR
5- ALGI YÖNETİMİ
Truman Nasıl Özgürleşti?
Truman ise etkisi 30 yılı aşkın süren bu 5 stratejiden, 5 özelliğini kullanarak kurtulabildi.
1- MERAK DUYGUSUNU CANLI TUTTU
2- KENDİSİNE BİR HAYAL VE HEDEF KOYDU
3- GÖZLEM BECERİSİNİ GELİŞTİRDİ
4- SORGULAMA CESARETİ GÖSTERDİ
5- MÜCADELE RUHU İLE EYLEME GEÇTİ
TRUMAN SHOW FİLMİNDEN DERSLER
Alınacak çok dersler vardır elbette. Ben kendimce bazılarını yazıyorum. Dilerseniz diğerlerini de aklınıza geldikçe yorum kısmına siz yazabilirsiniz.
1- MERAK DUYGUNU CANLI TUT
Sürü psikolojisi ile hareket edenler lüzumsuz şeylerin merakı ile hayatlarını boşa geçiriyor. Sürü psikolojisini bırak kendi haline. Bir süre daha otlansın dursun. Sen kendi potansiyelini hayata taşımaya bak. İnsanın kendi potansiyelini performansa çevirmesi için merak duygusunu canlı tutması gerekiyor. Bunun içinde hayat boyu öğrenme felsefesi ile yaşaman en iyisi.
2- BİR GELECEK HAYALİN OLSUN
Bir hayal ve bu hayale ulaşmak için hedefler oluştur kendine. Hayal insanı canlı tutar, Truman’ı tuttuğu gibi. İnsan, ümidin çocuğudur. İnsan ümit ettikçe her gün yeniden doğar. Hayal demek ümit etmek demektir. Hayal ve hedef demişken, Ahmet Şerif İzgören’in Avcunuzdaki Kelebek isimli kitabını oku derim dostum.
3- GÖZLEM YETENEĞİNİ GELİŞTİR
Burada görmekten bahsetmiyorum. Anlamaktan bahsediyorum. Bunun için beyninin kıyaslama yapabilmesi gerekiyor. Kıyaslama yapabilmesi içinde malzeme lazım. Eğitimlere katıl. Faydalı kitaplar oku. Faydalı Youtube kanallarını ve filmleri izle. Tiyatroya git. Müzeleri gez. Doğayı gez. Başka şehirleri dolaş. Başka başka ülkeleri dolaş. Gözlem yeteneğini geliştirecek sıra dışı şeyler yap. Gözlem yeteneğine katkı sunabilecek rol modeller bul ve takip et bir süre. Fazla da kaptırma kendini ki sonra başına Christoph kesilmesinler. Ama tüm bunları yaparken alıcılarını açık tut. Zira bunları yapıp da Prof.Dr. Truman olanları da görüyoruz hayatta.
4- SORGULAMA CESARETİ GÖSTER
Gözlemlemek yetmiyor. Bu ülkede başımıza ne geliyorsa, gözlemlese de sorgulamayan ve yüzleşmeyen insanlardan dolayı geliyor. Kendinle baş başa kaldığında ve beyni normal çalışan insanlarla bir araya geldiğinde hayata dair, sistemlere dair, kendine dair, insanlara dair sorgulayıcı konuşmalar yap. Çevrendeki insanları da sorgulama kültürüne katmaya çalış. Yanaşmayana laf yetiştirme. Nezaketle bırak onu kendi haline, zaman ona uygulamalı anlatsın. Sen yoluna devam et. Muhtemelen karşında ilkel beyinli biri duruyordur. Çoğunluğun yaşam tarzını mutluluk görüp boş işlerle zaman harcamak yerine, nitelikli insan olabilmek ve kalabilmek için sürekli kendinle ve hayatla yüzleşmeyi öğret bilinçaltına.
5- MÜCADELE RUHUNLA EYLEME GEÇ
Mücadele ruhunun, en büyük sermayen olduğunu aklında tut. Gözlemlemek ve sorgulamak yetmiyor. Harekete ve eyleme geçmek gerekiyor. Sana mücadele ruhunu ilham eden motivasyon filmlerini tekrar tekrar izle. Mümin Sekman gibi yazarların kitaplarını tekrar tekrar oku. Liderlerin biyografilerini oku. Ne yap et cesaretini ve mücadele ruhunu canlı tut. Ama her şeyden öte hayallerin için adım at. Hedeflerin için hareket halinde ol. Sistemin seni yutmasına izin vermeden yaşa bu hayatı.
6- İÇİNDE BULUNDUĞUN SİSTEMLERİ SORGULA
Yanlış sistemde normal bir insan uzun süre durmaz. Doğru olmayan sistemlere, bencil ve menfaatperest arkadaşlara, çevrendeki düşük profilli insanlara, egosu yüksek hormonlu yöneticilere karşı, Truman gibi ““Olur da görüşemezsek iyi günler, iyi akşamlar ve iyi geceler.’’ demeye alıştır kendini.
7- HAYATIN MUHASEBESİNİ YAP VE DEĞİŞİME AÇIK OL
Yaşadığın hayatın, senin gerçeğin mi? Yoksa başkalarının gerçeği mi? olduğunu sorgula! Sorgulanmamış hayat, yaşanmamış hayattır. Arada bir kenara çekilip, kendine dışarıdan bakmaya çalışmanın çok faydası olur. Eğer bir şeyler yolunda gitmiyorsa, değişim ve gelişim gerekiyorsa, Truman gibi arkana bile bakmadan değişim yolculuğuna başla.
Not: Truman Show filmini izlemediyseniz, muhtemelen bu yazıdaki 7 madde size gaz pedalı gibi görünecektir. Filmi izledikten sonra tekrar maddeleri okuyabilirseniz çok daha anlamlı geleceklerdir size.
1 comment
Truman Show belli ki oyuncularına istedikleri gibi oynama hakkı tanımayan bir senaryoya hizmet ediyor. Yaşadığımız her hayat karesinin, aslında birer Kişisel Show’dan ibaret olduğu gerçeğinden hareketle Kendi Show’umuzun senaryosunu yazabilmek ve oynayabilmek için de merak, hayal, cesaret, mücadele, sorgulama ve değişim sürecinde elbette tek başımıza başarı mümkün olmayacaktır. İşte tam bu noktada kısacası “Kafadar bir Show Ekibi”ne ihtiyacımız ortaya çıkmaktadır. Ne ki onlar da her zaman ve her yerde bulunmuyorlar.
Haydi rastgele.. diyelim! 🙂