fbpx

KİM OLMAK İSTİYORSUN?

Her insan hayata başlarken hamdır; ama hiç kimse meyveler gibi güneşte bekleyerek olgunlaşmaz. İnsanın olgunlaşmak için çaba göstermesi gerekir. Zaman elbette deneyim kazandırır fakat sadece zamanın geçmesi insanın olgunlaşmasına yetmez. Yaş alan ama hiç olgunlaşmayan insanlar vardır. Eğer insan  farkındalığını geliştirip emek vermezse yedisinde neyse yetmişinde de aynı kalır.

Clayton Christensen insanın kendine hedef belirlerken aşağıdaki konulara dikkat etmesi gerektiğini söyler:

1. İnsanın önce kendisi için nelerin değerli olduğunu saptaması gerekir. İnsan değerlerini ve önceliklerini ne kadar iyi belirlerse aldığı her karar, attığı her adım o kadar bilinçli olur.

2. Başarılı ve mutlu bir hayat için insanın amacını bulması hiç de kolay değildir. Bu, bazı insanların yıllarını alabilir. Ama vazgeçmemek, denemeye devam etmek gerekir.

3. Özel hayatta da iş hayatında da ön yargılara, kesin hükümlere sahip olmamak, “hayat kapısını sonuna kadar açık tutmak” gerekir. Bunun aksini yapmak insanın karşısına  çıkacak fırsatlara gözünü de gönlünü de kapatması anlamına gelir.

4. Öte yandan, seçeneklere açık olsa bile insanın hangi yolu seçeceğine karar vermesi zordur.  Çünkü hangi alternatifin doğru hangisinin yanlış olduğunu anlamak zaman alabilir ve iş işten geçebilir. Böyle durumlarda bir varsayım yapmak ve bu varsayımın doğru çıkması halinde başarı getirecek seçeceği seçmek en doğrusudur.

5. İnsanın bir yol bulması yetmez; insanın o yola baş koyması ve sahip olduğu bütün kaynakları da bu yola seferber etmesi gerekir. İnsanın seçtiği yola kaynaklarını seferber etmemesi onun sadece niyet etmesi anlamına gelir. Sadece niyet ederek hiç bir hedefe ulaşılmaz; harekete geçmek şarttır. 

6. Bir hedefe doğru ilerlerken insanın elinden gelenin en iyisini yapması gerekir. İnsanın bir işte ortaya koyduğu “kalite” o işin sonucu belirler. Yaptığı işin kalitesi aynı zamanda insanın karakterini  yansıtır.

7. Hayatta sorun yaşamamak mümkün değildir. İnsan hayatı engellerle  doludur. Fakat bu engellerin iyi tarafı, bunların insanı daha güçlü kılmasıdır. İnsanın karşılaştığı engeller onun hiç farkında olmadığı yeteneklerini keşfetmesini sağlar. Zor bir patronla baş etmek, bir projede yenilgiye uğramak, karmaşık ilişkiler içinde var olmaya çalışmak… insana hayat dersleri verir. Sorunlar ve zorluklar insanın en değerli öğretmenleridir.

8. İnsanın yaptığı iş, emek verdiği ilişkiler onu “olmak istediği” insana doğru götürmüyorsa mutlu olması mümkün değildir. Birçok başarılı insanın mutlu olmaması bundandır. Bu sebeple asıl önemli olan sadece hedefe varmak değil, varılan hedefte insanın kendisiyle barışık olmasıdır.

9. Kişiler ya da şirketler kaynaklarını nereye harcadıklarına göre değerlendirilir. Bir insan  ailesine ne kadar düşkün olduğunu söylerse söylesin onun ailesini gerçekten sevip sevmediği ailesine ne kadar kaliteli zaman ayırdığıyla anlaşılır. Bir marka çevreye ya da çalışanlarına çok değer verdiğini ilan edebilir ama gerçekte o şirketin ne yaptığı, ne söylediğinden daha önemlidir.

10. İnsanın hayatını  yeteneklerinin  üzerine kurması çok mantıklı bir seçimdir. Fakat insanın sadece sahip olduğu yetenekleri üzerine kuracağı bir hayat onu mutlu etmeyebilir. Mutluluk insanın kendisini her an iyi hissettiği bir ruh halidir. İnsanın tutkusunu yansıtan bir işi yapması onun mutluluğunu belirler.

Temel Aksoy

Bunlarda ilginizi çekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir